Het verdict

Wacht even, denkt u misschien. Als bont zo goed scoort op het gebied van duurzaamheid,  waarom hebben verschillende spraakmakende modemerken onlangs aangekondigd dat ze zullen stoppen met het verwerken van pels in hun collecties waarbij ze stellen dat ze dit doen uit milieuoverwegingen? Simpel gezegd, de claims die deze bedrijven maken zijn onzin. Iedereen die denkt dat nepbont gemaakt van petroleum duurzamer is dan echt bont, heeft geen idee van de echte betekenis van “duurzaamheid”. Helaas herhalen deze bedrijven gewoon, zonder de feiten te controleren, propaganda van verenigingen die de veralgemening van de veganistische levenswijze promoten.

Dus, hoe goed scoort pels als duurzame mode? Bont is één van de meest duurzame kledingmaterialen op aarde. Het wordt gemaakt van een basismateriaal dat op een duurzame manier wordt verkregen.  De productie van pelskleding is relatief weinig belastend voor het milieu. Het resultaat is duurzame en recycleerbare kleding die geen blijvende negatieve impact heeft op het milieu en volledig biologisch afbreekbaar is na vele decennia warmte en comfort te hebben geboden.

OK, we horen wat u denkt: deze website gaat helemaal over pels, dus het is geen verrassing dat bont hier goed scoort. Maar stel uzelf nu dezelfde vijf vragen. Vervang pels door een ander kledingmateriaal en bekijk de antwoorden die u bekomt. Wat is het productieproces achter een petroleum afgeleide synthetische regenjas? Hoe zal uw nepbontjas er uitzien na vijf jaar dragen? En maakt het u niets uit dat deze kledingstukken, aan het einde van hun levenscyclus, eindigen op een stortplaats om in microdeeltjes te verkruimelen die onze oceanen vervuilen en in uw voeding en uw drinkwater terecht komen?